Η ιστορία του Ντιν Καρνάζις είναι μια ιστορία θέλησης, πάθους και δοκιμασίας των ανθρώπινων ορίων. Παρότι ασχολήθηκε με τον αθλητισμό στο πανεπιστήμιο, ο Ντιν δεν ακολούθησε επαγγελματικά αυτόν τον δρόμο. Εργάστηκε για κάποια χρόνια στον κόσμο των επιχειρήσεων, μέχρι που ένα μοιραίο γεγονός του άλλαξε τη ζωή. Η αγαπημένη του αδελφή σκοτώνεται σε τροχαίo. Εκείνο το βράδυ, ο σοκαρισμένος Καρνάζις φοράει τα παλιά αθλητικά του παπούτσια, αρχίζει να τρέχει και…δεν σταματά. Το επόμενο πρωί τηλεφωνεί στη γυναίκα του να έρθει να τον πάρει από μια γειτονική πόλη στην οποία είχε φτάσει τρέχοντας όλο το προηγούμενο βράδυ…

 

dean3

 

Συνήθως τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας αποτελούν σταθμούς, ίσως επειδή επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Καρνάζις. Ο απροσδόκητος θάνατος της αδελφής του τον οδηγεί στο να σκεφθεί τι πραγματικά θέλει από τη ζωή του. Και καταλήγει στο ότι θέλει να…τρέχει. Αμέσως ξεκινά. Ως άλλος Τομ Χανκς στον «Forrest Gump», διανύει αποστάσεις, στην αρχή μικρές, αργότερα μεγαλύτερες. Η φήμη του μεγαλώνει, οι εταιρείες τον προσεγγίζουν, και, σταδιακά, το όλο στόρι αποκτά επαγγελματική χροιά. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο ελληνοαμερικανός δρομέας, τρέχει παντού. Είναι ένας “υπερμαραθωνοδρόμος”, όπως είναι και ο τίτλος τής αυτοβιογραφίας του, στο οποίο αφηγείται την πορεία του και δίνει κίνητρο για προσπάθεια, στο όποιο πεδίο, στον αναγνώστη.

 

dean-karnazes-quotes-4

 

«Όλοι θαυμάζουμε άλλους ανθρώπους για κάποιες ποιότητες που διαθέτουν και προσπαθούμε να κινηθούμε προς την κατάκτησή τους. Συχνά απογοητευόμαστε, δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Αλλά η προσπάθεια μετράει και σίγουρα μας κάνει καλύτερους». Και ένα tip που ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί: αγαπημένο κομμάτι του Dean Karnazes είναι το «King of pain», των Police. «Ισως επειδή με…αντιπροσωπεύει» λέει γελώντας ο Καρνάζης. «Είμαι κάπως ο βασιλιάς του πόνου, δεν είμαι»; καταλήγει.

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό ΤΙΜΕ ένας από τους εκατό πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Από τα επιτεύγματά του ως διεθνώς αναγνωρισμένου αθλητή αγώνων υπεραντοχής ξεχωρίζουν η συμμετοχή του σε αγώνες δρόμου και στις εφτά ηπείρους, ο τερματισμός του στον υπερμαραθώνιο 217 χιλιομέτρων της Κοιλάδας του Θανάτου υπό θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 50 βαθμούς Κελσίου και η ολοκλήρωση ενός μαραθώνιου στον Νότιο Πόλο σε θερμοκρασία 40 βαθμών υπό το μηδέν. Tα βιβλία του Dean Karnazes, “Υπερμαραθωνοδρόμος” και “O δρόμος προς τη Σπάρτη”, στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books.