Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της ποπ κουλτούρας. Οι ταινίες του, ένας πραγματικός μαγνήτης για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά. Γεννήθηκε τέτοια εποχή, πριν από 115 χρόνια ( 5/12/1901 ). Από ένα σπάνιο ντοκουμέντο, μια συνέντευξή του στον Σ.Τζ.Γουλφ των New York Times, τον Ιούλιο τού 1938, ο Walt Disney αυτοβιογραφείται:

Εμείς είμαστε απλώς παραγωγοί ταινιών κινουμένων σχεδίων. Σκοπός μας είναι η ψυχαγωγία. Όταν το επιτυγχάνουμε, νιώθουμε ότι εκπληρώσαμε τον στόχο μας, κι αν αρέσει στο κοινό, σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας και θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς.

Ενας καλλιτέχνης πρέπει να έχει κάτι να πει, πρέπει να βλέπει τα πράγματα με έναν νέο, διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να συγκινείται από το παιχνίδισμα του φωτός πάνω στο δέρμα ή τη λάμψη του ήλιου πάνω στα δέντρα και πρέπει να μπορεί να μεταφέρει στον καμβά ένα μέρος από αυτά που νιώθει.

 

 

Αν το καταφέρει αυτό είναι καλλιτέχνης. Όμως μόνον αν ξέρει να σχεδιάζει, αν γνωρίζει τις βασικές αρχές τής τέχνης του, έχει τα μέσα να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Με την ολοκλήρωση της ταινίας έρχεται πάντα η απογοήτευση. Άσχετα με το πόσες φορές έχουμε βελτιώσει τμήματα της ταινίας -και, πιστέψτε με, αυτό συμβαίνει συχνά-, στην πρώτη ολοκληρωμένη προβολή όλοι μας αισθανόμαστε ότι θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει καλύτερα.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της δουλειάς. Δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι. Δεν είναι το κέρδος αυτό που μετράει. Είναι η ικανοποίηση που νιώθεις όταν κάνεις κάτι με τον τρόπο που θες, όταν μετατρέπεις σε κάτι χειροπιαστό αυτό που βλέπεις στα όνειρά σου.

 

 

-Ξέρω κάτι τύπους που πεινάνε και ζουν σε σοφίτες, αλλά ζωγραφίζουν αυτό που θέλουν και χαίρονται τη ζωή περισσότερο από πολλούς εκατομμυριούχους. 

-Υπήρχε ένας νεαρός που δούλευε για εμάς, που θα είχε σπουδαίο μέλλον στο στούντιό μας. Όμως η καρδιά του δεν ήταν σε αυτή τη δουλειά και έτσι αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να ζωγραφίζει αυτό που πραγματικά ήθελε.

Τον αποχαιρετίσαμε πολύ θερμά γιατί θαυμάζαμε το πνεύμα του. Πάλεψε, αλλά τα κατάφερε. Όμως, ακόμα και όταν πάλευε, ήταν ευτυχισμένος γιατί έκανε αυτό που αγαπούσε.

-Ας πούμε, ότι μιλάω σαν να ήμουν καλλιτέχνης. Σε αυτό το κομμάτι που πρόκειται να γράψεις, θέλω να ξεκαθαρίσεις ότι δεν είμαι. Είμαι απλώς ένας παραγωγός ταινιών κινουμένων σχεδίων.