«Όσοι μιλούν για το Μπέρμιγχαμ της δεκαετίας τού ’20, συχνά αναφέρονται σε γκλάμουρ, μυστήριο και έξαψη. Σωστό», συμφωνεί ο σεναριογράφος Στίβεν Νάιτ, δημιουργός εξαιρετικά επιτυχημένων σειρών, με πιο πρόσφατη το Taboo με τον Τομ Χάρντι. «Αλλά όχι απόλυτο. Επρόκειτο, παρ’όλα αυτά για ένα απίστευτο και εντελώς ξεχωριστό μέρος. Ο πατέρας μου μού έχει πει ιστορίες για παράνομους μπουκμέικερς και γκάνγκστερς, όλοι τους βετεράνοι του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, όντα κατεστραμμένα από τον πόλεμο και τις εμπειρίες τους, πολλοί από τους οποίους ήταν οι ήρωες εκείνων των περίεργων καιρών».

H ιστορία του Knight επικεντρώνεται στους Peaky Blinders ( “βαφτισμένοι” έτσι από τις λεπίδες ξυραφιών που -μάλλον όχι και τόσο ευγενικά- χρησιμοποιούσαν ), την πιο άγρια και αιμοβόρα συμμορία της πόλης. Αποτελείται από τους 3 αδελφούς Σέλμπι, από τους οποίους ο αρχηγός, ο Τομ, προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της δικής του συμμορίας στην πόλη ενώ ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει και τον καινούριο διευθυντή της αστυνομίας -τον υποδύεται ο έξοχος Σαμ Νιλ-, ο οποίος καταφθάνει από το Μπέλφαστ για να “καθαρίσει” την πόλη.

 

 

 

Ο Knight ομολογεί ότι προσπάθησε να αποφύγει όλα τα σχετικά κλισέ που συνοδεύουν αυτού του είδους τις σειρές. «Ο πατέρας μου τα είχε δει όλα αυτά όταν ήταν 10 χρονών και αυτό ήταν που ήθελα να πετύχω κι εγώ. Να δείξω το πώς όλες αυτές οι ιστορίες έμοιαζαν στα μάτια ενός παιδιού, μαγικές».

Πρωταγωνιστής, ο κάπτεν της συμμορίας, ο Τομ Σέλμπι ενσαρκώνεται από τον πολύ καλό ηθοποιό Cilian Murphy ( γνωστό ευρύτερα από τη συμμετοχή του στην τριλογία του “Σκοτεινού Ιππότη” ). Με τη λιτή και εσωτερική ερμηνεία του αποτυπώνει όλη τη ματαιότητα και την παρακμή της εποχής την οποία βιώνει, προσπαθώντας να επιβιώσει και εν συνεχεία να κυριαρχήσει.

Τα σχόλια των θεατών είναι διθυραμβικά, η σειρά συνεχίζεται με επιτυχία για τέταρτο χρόνο και ένα είναι σίγουρο: κι αν ακόμη δεν είναι του γούστου σας αυτές οι ιστορίες, δύσκολα δεν θα παραδεχθείτε την αξία της.

RelatedPost