Ο Phedon Papamichael jr. είναι ένας ακόμη ελληνοαμερικανός που, με την δουλειά και τη συνολική παρουσία του στο Χόλιγουντ, κάνει περήφανη την Ελλάδα. Ως διευθυντής φωτογραφίας θεωρείται μέσα στην πεντάδα των καλύτερων στο είδος ενώ ήταν υποψήφιος και για Οσκαρ για τη -πραγματικά υπέροχη- δουλειά του στο φιλμ Nebraska του “κολλητού του” Alexander Payne. 

Με τον Αλεξάντερ, ο Φαίδων είναι σχεδόν σαν αδέρφια, γνωρίζονται…άπειρα χρόνια και συνεργάζονται σε κάθε καινούρια δουλειά του σεναριογράφου και σκηνοθέτη- δις τιμημένου με Οσκαρ, Αλεξάντερ. Συνενοούνται δε, με “κλειστά τα μάτια”.

Αναμφίβολα μεγάλη τύχη για τον Φαίδωνα τζούνιορ, το ότι ήταν γιός τού Φαίδωνα Παπαμάικλ σίνιορ, ο οποίος έφυγε πριν λίγα χρόνια από τη ζωή, σκηνογράφου του Χόλιγουντ και μέλος του “πειρατικού” τού Τζον Κασαβέτη. Τα γονίδια σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού το ταλέντο και η αγάπη για το σινεμά πήγαν…κληρονομικά.

Ο κατάλογος των προσώπων του Χόλιγουντ, από όλους τους χώρους, που έχει συνεργαστεί ο Φαίδων είναι άπειρος και σχεδόν προκαλεί ίλιγγο. Φιλμ, όπως Sideways, America’s sweethearts, The Monuments Men, The Wheatherman, Nebraska, σκηνοθέτες όπως ο Oliver Stone, o George Clooney, o Alexander Payne και ηθοποιοί όπως ο John Travolta, o Will Smith, o Joaquin Phoenix, o Nicolas Cage, η Katherine Zeta Jones κ.α. 

 

 

Μάλιστα έχει κινηματογραφήσει ο ίδιος τον Νικ Νόλτε στην Ελλάδα, στο Arcadia Lost ενώ κουμπάρος του είναι ο έλληνας δημοφιλής ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης. 

Ο 55χρονος Φαίδων συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα και το αγαπημένο του Λεωνίδιο, που διατηρεί και σπίτι, όταν νιώθει ότι χρειάζεται αποσυμπίεση από το buzz του Χόλιγουντ.

Kαι αυτού το στόμα “έχει μαλλιάσει” εδώ και κάμποσα χρόνια για τις χαμένες ευκαιρίες μας να αξιοποιήσουμε την πανέμορφη χώρα μας για γυρίσματα ταινιών του Χόλιγουντ που θα λειτουργήσουν και ως διαφήμιση σε παγκόσμιο επίπεδο για την Ελλάδα. Αλλά ποιός ν’ακούσει;

Οπότε, κάπως έτσι, ο Φαίδων “περιορίζεται” στο να είναι από τους καλύτερους d.p. ( director of photography ) του Χόλιγουντ, να πηγαίνει στις τελετές των Όσκαρ, και να συνεργάζεται με όσους τρέχουμε “σαν τρελοί” να δούμε στις αίθουσες. Εχει κάποιον λόγο ένας ταλαντούχος, επιτυχημένος και διάσημος άνθρωπος, όσο και ν’αγαπά τις ρίζες του, να μοιράζεται τον αυτοκαταστροφικό σουρρεαλισμό μας;