Υπήρξε αναμφίβολα μια εξαιρετικά επιδραστική φιγούρα σε όλα τα επίπεδα τής ιταλικής αλλά και παγκόσμιας διανόησης. Ανθρωπος της τέχνης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, αρθρογράφος, συνδύαζε πολλές ιδιότητες για να εκφράσει όσα πίστευε και όσα ζούσε. Και αυτά δεν ήταν λίγα: κομμουνιστής και ομοφυλόφιλος στον ψυχροπολεμικό κόσμο των ’60ς και των ’70ς, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι δεν δίσταζε να υπερασπίζεται τη διαφορετικότητά του, τις απόψεις του και τα πιστεύω του, συχνά με έντονο, επιθετικό και προκλητικό τρόπο.

Ενα ήταν βέβαιο: ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που δεν φοβόταν. Αλλά σε μια ταραγμένη και βίαιη εποχή, τέτοιου είδους ελευθερία συνιστά πολυτέλεια. Στις 2 Νοεμβρίου τού 1975 ο Παζολίνι βρέθηκε δολοφονημένος σε μια ερημική περιοχή, στα 53του χρόνια. Ήταν ο εφήμερος εραστής του ο ένοχος; Ήταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Ήταν κάποιος άλλος; Ισως ποτέ δεν μάθουμε με σιγουριά.

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, το poplike.gr αποτίει φόρο τιμής σε έναν εξαιρετικά επιδραστικό άνθρωπο που άφησε πίσω του σπουδαία κληρονομιά γραπτού και φιλμικού έργου. Αλλωστε ο Παζολίνι, αν μη τι άλλο, ήταν των άκρων: ενέπνεε άκρατο μίσος ή απροσμέτρητη αγάπη. Κάποιες φορές, δολοφονική…  

-Την βασική πηγή για το αφιέρωμα στον Παζολίνι αποτέλεσε το τεύχος 130 τού λογοτεχνικού περιοδικού Οδός Πανός, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, 30 χρόνια απουσίας. Αναζητείστε το.