Οι σχέσεις θρησκείας και επιστήμης ποτέ δεν ήταν σε απόλυτη αρμονία. Καθεμία διεκδικούσε με πάθος τον ρόλο της απόλυτης αυθεντίας στην ανθρώπινη ζωή, με αποτέλεσμα ατέρμονες, μικρότερες ή μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Για να είμαστε δίκαιοι, η επιστήμη ποτέ δεν βασάνισε ή έριξε στην πυρά κάποιον θρησκευόμενο – δυστυχώς, το αντίθετο πολλάκις συνέβη. Η φοβερή και τρομερή Ιερά Εξέταση υποχρέωσε τον Γαλιλαίο αλλά και άλλους επιστήμονες να ανασκευάσουν τις θεωρίες τους, άνθρωποι του πνεύματος κυνηγήθηκαν, η θρησκεία τρομαγμένη μπροστά στο καινούριο επιχειρούσε -σπασμωδικά και βίαια- να αντιδράσει.

Αλλά το ποτάμι της εξέλιξης δεν γυρίζει  πίσω. Ο άνθρωπος έγινε κοινωνός της γνώσης ενώ αργότερα η επιστήμη, εμφορούμενη από κάποιου είδους ρεβανσισμό, έβαλλε κατά της θρησκείας με ένταση. Αντίφαση με ενδιαφέρον: πολλοί επιστήμονες υπήρξαν -ή και είναι- θρησκευόμενοι.

Ας ελπίσουμε ότι στην αυγή μιας νέας εποχής για τον άνθρωπο, θρησκεία και επιστήμη θα συμπλεύσουν έχοντας στο επίκεντρό τους την ευημερία του, το καλό του. Ωστε να μην επιβεβαιωθεί ο “αφορισμένος” Καζαντζάκης (…), ο οποίος στον λόγο του, όταν παρελάμβανε το Βραβείο Ειρήνης, εξέφραζε τον φόβο του ότι «ο γορίλας ανακάλυψε πολύ νωρίς τη φωτιά…».

Στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ του Poplike.gr ( που γίνεται με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Νεύτωνα, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, στο Ευγενίδειο Πλανητάριο ):

-Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, διατυπώνει κάποιες προσωπικές σκέψεις για την επιστήμη και τη θρησκεία.

– Ο Δημήτρης Πετάκος, διδάκτορας της ιστορίας της επιστήμης, σε συνέντευξή του, αναλύει πλήθος σχετικών θεμάτων ενώ ξετυλίγει την ιστορία ζωής του Ισαάκ Νεύτωνα, των επιτευγμάτων αλλά και της προσωπικότητάς του.

Μπέρτραντ Ράσελ παραθέτει. μέσα από το βιβλίο του «Η επιστήμη και ο άνθρωπος», τις διαχρονικά ρηξικέλευθες απόψεις του περί διακεκριμένων εκπροσώπων της επιστήμης,  συγκρίνοντας πρόσωπα και εποχές.

-Ο καθηγητής Γουίλιαμ Σέι μιλά για τον Γαλιλαίο και τις περιπέτειές του με την Ιερά Εξέταση.

Κέπλερ και Τίχο Μπράχε αναζητούν την αρμονία των κόσμων..

-Ο “άθεος” Νίκος Καζαντζάκης προσεγγίζει, μέσα από το έργο του, τη σχέση ανθρώπου – Θεού.