Λεπτός, νευρώδης, με βλέμμα αινιγματικό και ενίοτε ψυχρά απειλητικό. Ο Ryan Gosling είναι ένας ηθοποιός με εξαιρετικά προσωπικό στιλ και…γοητεία. “Φέρνει” κάτι από τον Ντε Νίρο στα νιάτα του, όταν δεν χρειαζόταν παραπάνω από μια ματιά για να σε…εξοντώσει!

Σε ένα δυστοπικό Λος Αντζελες, ο Ράιν Γκόσλινγκ υποδύεται τον κυνηγό ανδροειδών. Πρόκειται ασφαλώς για το remake τού κλασσικού Blade Runner τού 1982, της εξαιρετικής ταινίας-σταθμού στη φιλμική ιστορία, βασισμένης σε βιβλίο του μέγιστου Φίλιπ Ντικ. Στην πρώτη -και μάλλον αξεπέραστη ταινία- τον αντίστοιχο ρόλο υποδυόταν ο -νεαρός τότε- Χάρισον Φορντ, ο οποίος συμμετέχει και στο remake, περισσότερο σαν δήλωση φόρου τιμής από τους συντελεστές αφού η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια και η μια κάποια κούρασή του δεν κρύβονται…Αλλά στην περίπτωση του Φορντ, αυτά μάλλον συγχωρούνται.

 

 

Όσο για τον Γκόσλινγκ, εκείνος πλάθει έναν χαρακτήρα στα χνάρια του Φορντ αλλά σύμφωνα και με τις επιταγές τής εποχής. Πιο δυναμικός, πιο σκληρός, επικεντρώνεται, όπως άλλωστε και το φιλμ, περισσότερο στη δράση παρά στην φιλμική απόδοση των πιο φιλοσοφικών ερωτημάτων που ο Ντικ θέτει στο βιβλίο του. Λογικό, αφού πρόκειται για εικόνα και όχι για γραφή, συνεπώς δεν τα περιθώρια για….φιλοσοφία είναι κάπως περιορισμένα.

Ο Γκόσλινγκ ανήκει στη νέα γενιά ηθοποιών του Χόλιγουντ που αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες δράσης. Σκληρά αγόρια αλλά και συναισθηματικά όταν κάποια ευάλωτη κυρία χρειάζεται την προστασία τους. Και σίγουρα, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα είναι ένας από τους ηθοποιούς που θα κατακτήσει το Όσκαρ ( με…συνυποψηφίους, Φασμπέντερ, Τζάκμαν κ.α. ).

Για την ταινία οι γνώμες διίστανται. Οι χαρακτηρισμοί των κριτικών προφανώς επηρεάστηκαν από την πρώτη ταινία, αφήνοντας ένα ερωτηματικό για το ποσό καλό τελικά ήταν το  remake.

Το μόνον βέβαιο είναι ότι ο Γκόσλινγκ, με τον συγκεκριμένο ρόλο, πρόσθεσε “πόντους” στο τσεπάκι του, όσον αφορά την εξελικτική του πορεία στον χώρο. Ιδιαίτερη δε αίσθηση έκανε η αμφίεσή του ( ειδικές μπότες κ.λπ. ), με τα εξαρτήματα να πωλούνται στο ίντερνετ.

Είπαμε: Show business αλλά…business!