Η ταινία για την Τζάκι Κένεντι Ωνάση δεν πήγε και πολύ καλά στην Ελλάδα, Λογικό: οι Ελληνες, ακόμη κι όταν ήταν παντρεμένη με τον Ωνάση, ποτέ δεν την αγάπησαν, δεν την αισθάνθηκαν “δική τους”, σε αντίθεση με την Κάλλας. Ούτε οι πιο κοσμικοί ούτε οι απλοί ψαράδες του Σκορπιού, του νησιού του Ωνάση.

Αλλά κι εκείνη δεν έμοιαζε να πολυσκοτίζεται: η εμμονή της με τα ψώνια και την πολυτέλεια φαινόταν να τα καλύπτει όλα. Ακολουθούν 3 στιγμιότυπα, ενδεικτικά μιας σχέσης που -πέρα από λάμψη και σελίδες στα περιοδικά – ουσιαστικά δεν πρόσφερε χαρά σε κανέναν.

 

 

( πριν τον γάμο ): «Το σκάφος συνεχίζει τη διαδρομή της σαγήνης. Ιθάκη, Μυτιλήνη, έπειτα Σμύρνη. Εκεί ο Αριστοτέλης αποβιβάζεται με την Τζάκι και ξαναπαίζει το κόλπο της νοσταλγικής επίσκεψης. Η Τζάκι ακούει. Παρεμβαίνει ίσα για να πει πως βρίσκει το ταξίδι τόσο…τόσο…romantic. «Είναι γιατί είμαι ρομαντικός» λέει ο Ωνάσης.

«Δεν έχετε ιδέα πόσο ρομαντικό είναι να έχεις εκατομμύρια δολλάρια». Αυτό, ακριβώς, καταλαβαίνει κι εκείνη. έχει εκπαιδευτεί γι’αυτό. Στον Αρίστο ξαναβρίσκει τα χαρακτηριστικά του πατέρα της: ο Μπλακ Τζακ Μπουβιέ είχε επίσης το παρουσιαστικό αυτού του πλούσιου αλήτη, του έτοιμου για όλα κουρσάρου, του φανφαρόνου γόη. Για κείνη, το χρήμα είναι ένα ισχυρό αφροδισιακό».

 

 

( κατά τον γάμο ): «Ο κύριος Ωνάσης, λένε οι φήμες, θυμώνει συχνά με την κυρία Τζάκι. Τυχαίνει να της φωνάζει όταν τρώνε. Ένα από τα αίτια της δυσαρέσκειας αφορά τις αγορές της Τζάκι: μέσα σε λίγους μήνες έχει ξοδέψει ένα εκατομμύριο δολλάρια μόνο για ρούχα. Καθώς της καταβάλλει 30.000 τον μήνα χαρτζιλίκι, ο Ωνάσης εκπλήσσεται. Είναι απλό, όμως: το ποσό δεν φθάνει.

Η Τζάκι εφάρμοσε το κόλπο που, χρόνια πριν, χρησιμοποίησε η Μπέτυ Σάνμαρκ: από τα δέκα παλτά που της παραδίδονται  ( χρεωμένα κατευθείαν στο λογαριασμό του άνδρα της ), επιστρέφει την επομένη τα εννιά. Τότε το κατάστημα εξοφλά στην πελάτισσα τα εννιά παλτά cash, χέρι με χέρι, παρακρατώντας ένα μικρό ποσοστό.

Ετσι η Τζάκι αυξάνει σημαντικά τα εισοδήματά της. Επί ενός εκατομμυρίου δολλαρίων σε αγορές, εκείνη παίρνει επιστροφή 700.00 δολαριάκια, ζεστά ζεστά. Πολλαπλασιάστε το ποσό επί δώδεκα μήνες..».

 

 

( στην κηδεία Ωνάση ): «Ένα κονβόι από λιμουζίνες κατευθύνεται προς το εκκλησάκι του Σκορπιού. Το πρώτο αυτοκίνητο μεταφέρει τη Χριστίνα, την Τζάκι και τον Τεντ. Ο ουρανός είναι γκρίζος. Σε όλο το δρόμο, μαυροντυμένες γυναίκες κάνουν το σταυρό τους, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν, οι περαστικοί μουρμουρίζουν: «Γρουσουζιά».

Η Χριστίνα σταμάτάει την πομπή. Βγαίνει και μπαίνει στο αυτοκίνητο όπου βρίσκονται οι θείες της. Κλαίει. «Τι συνέβη;» ρωτά η Αρτεμις. Η Χριστίνα μένει σιωπηλή. Αργότερα θα μάθουμε ότι η Τζάκι έκανε λόγο για χρήματα».

-Από το βιβλίο του Φρανσουά Φορεστιέ, «Αριστοτέλης Ωνάσης», εκδ.Μελάνι.